Grzybica

“GRZYBICA WIELE MA IMION”


Grzybica, drożdżyca, kandydoza to uciążliwe schorzenie, którego źródłem jest drożdżak Candida albicans, a właściwie jego nadmierny rozrost w jelicie.
Candida albicans jest rodzajem pasożytniczego grzyba drożdżowego, który zagnieżdża się w jelitach, układzie rodnym, przełyku i gardle

grzybica

grzybica grzybica

Obecnie obserwuje się coraz większy wzrost zakażeń grzybiczych u dorosłych jak i u dzieci. Główna przyczyną rozwoju grzybicy jest zapewne stosowanie długotrwałej antybiotykoterapii.

Candida albicans jest naturalnym saprofitem błon śluzowych i skóry człowieka, a jednocześnie najczęstszym patogenem wywołującym drożdżycę skóry i błon śluzowych.Od 1980 r. wzrasta częstość infekcji grzybiczych. Kandydiaza jest nadal najczęstszą grzybicą przewodu pokarmowego, a Candida albicans jest gatunkiem izolowanym w ok. 79% przypadków.

PRZYCZYNY GRZYBICY

Aby doszło do zakażenia grzybem, w organizmie muszą panować odpowiednie warunki. Do najważniejszych czynników wywołujących grzybicę należą:

  • osłabiony układ immunologiczny
  • kuracje antybiotykowe
  • stres, depresja
  • wyczerpanie organizmu
  • brak snu i wypoczynku
  • zła dieta:
  • bogata w cukry proste, wysokosłodzone produkty spożywcze (np. cola)
  • bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, i hormony sterydowe
  • niskie spożycie warzyw
  • spożywanie żywności typu fast foods (hamburgery, hot dogi, pizza)
  • nadużywanie używek: kawy, alkoholu, nikotyny,
  • zażywanie hormonów sterydowych
  • picie nieprzegotowanej wody
  • używanie wspólnych ręczników, mydła, kostiumów kąpielowych

Nadmierna ilość spożywanych węglowodanów- cukrów stanowi doskonała pożywkę dla rozrastających się grzybów, a co za tym idzie zwiększa się metabolizm cukrów przez co wykorzystywane są w tym celu witaminy i minerały zgromadzone w wątrobie i następuje zmniejszenie ich zasobów do innych celów. Niedobór witamin powoduje osłabienie układu odpornościowego co uniemożliwia zahamowanie infekcji grzybiczej.


OBJAWY GRZYBICY

Bardzo ciężko stwierdzić zakażenie grzybicze. Nie ma stałych, jednakowych objawów występujących u wszystkich chorych, co z kolei utrudnia jednoznaczną diagnozę. Grzybica jest ciężka do wykrycia ze względu na mnogość objawów sugerujących często inne schorzenie.
Jednak objawy podzielić można na 3 kategorie:

1. Objawy ze strony przewodu pokarmowego

  • suchość w ustach i gardle
  • metaliczny smak w ustach
  • biały nalot na języku
  • nieprzyjemny zapach z ust
  • zaparcia lub biegunki
  • bóle brzucha
  • zapalenia jelita grubego
  • alergie pokarmowe
  • nadwrażliwość i nietolerancja mleka lub glutenu – zgaga


2. Objawy ze strony narządów rodnych

  • zapalenia pęcherza moczowego i dróg moczowych
  • zapalenie prostaty
  • uczucie pieczenia i swędzenia w czasie oddawania moczu
  • częstomocz
  • zanik popędu płciowego, impotencja
  • poronienia, niepłodność


3. Objawy skóry

  • potliość
  • obniżona temperatura ciała (zimne ręce i stopy)
  • sucha i łuszcząca się skóra
  • egzema
  • grzybice skórne, pseudołuszczyca
  • wypryski skórne, trądzik


4. Objawy ze strony psychicznej

  • trudności w koncentracji i zapamiętywaniu
  • zmienność nastrojów, napady lęku, płaczu,paniki
  • chroniczne zmęczenie, senność, brak energii
  • stany depresyjne
  • bóle głowy
  • zaburzenia snu
  • choroby psychiczne

Do fizjologicznych mechanizmów, które przeciwdziałają zasiedleniu przez grzyby z gatunku Candida błony śluzowej żołądka, zalicza się kwaśne pH treści żołądkowej, prawidłowy pasaż treści pokarmowej i florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Fizjologiczna flora bakteryjna przewodu pokarmowego złożona z Eschenchia, Bacterioides i Streptococcus tworzy gęstą warstwę w śluzie pokrywającym błonę śluzową. Hamuje ona adhezję grzybów przez wypieranie ich z miejsc przylegania na błonie śluzowej oraz przez produkcję inhibitorów adhezji dla grzybów, do których należą wtórne kwasy żółciowe i kwasy tłuszczowe.